Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan man skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt?

Fråga:

Hej, vi undrar om man kan skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt? Vi tycker att det blir alldeles för krångligt att skriva exakt vad vi ska ha rätt att göra i framtidsfullmakten. Vi vill helt enkelt kunna hjälpa varandra när vi blir sjuka eller något liknande och då vill vi kunna hjälpa varandra med allt som vi kan tänkas behöva hjälp med. Vi tänkte därför skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt där vi ger varandra fullständiga rättigheter. Är det möjligt? / Tack Bert och Yvonne

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Bert och Yvonne. Det är i sig möjligt att upprätta en framtidsfullmakt där fullmaktsgivaren ger i fullmakt åt fullmaktshavaren att företräda fullmaktsgivaren inom i princip samtliga områden. En sådan fullmakt benämns ofta som en generalfullmakt eller en generell fullmakt.

Det är emellertid mycket viktigt att de framtidsfullmakter som ni upprättar till varandra är korrekt utformade. Är det oklart vad fullmaktshavaren har rätt göra med stöd av framtidsfullmakten löper ni risk att den inte godtas den dag som ni ska använda er av framtidsfullmakten. Att formulera en generell framtidsfullmakt är en delikat uppgift och det gäller att man har ”tungan rätt i mun” när man skriver framtidsfullmakten.

Vårt råd är därför att ni anlitar en jurist som upprättar er framtidsfullmakt. Ni kan då vara säkra på att ni får en korrekt utformad generell framtidsfullmakt som gör det möjligt för er att företräda varandra i framtiden. Har ni inte möjlighet att anlita en jurist får ni fundera på att skriva er generella framtidsfullmakt online eller använda er av en dokumentmall för generell framtidsfullmakt.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter