Kan man skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt?

4.6
(5)

Fråga:

Hej, vi undrar om man kan skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt? Vi tycker att det blir alldeles för krångligt att skriva exakt vad vi ska ha rätt att göra i framtidsfullmakten. Vi vill helt enkelt kunna hjälpa varandra när vi blir sjuka eller något liknande och då vill vi kunna hjälpa varandra med allt som vi kan tänkas behöva hjälp med. Vi tänkte därför skriva en framtidsfullmakt som en generalfullmakt där vi ger varandra fullständiga rättigheter. Är det möjligt? / Tack Bert och Yvonne

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Bert och Yvonne. Det är i sig möjligt att upprätta en framtidsfullmakt där fullmaktsgivaren ger i fullmakt åt fullmaktshavaren att företräda fullmaktsgivaren inom i princip samtliga områden. En sådan fullmakt benämns ofta som en generalfullmakt eller en generell fullmakt.

Det är emellertid mycket viktigt att de framtidsfullmakter som ni upprättar till varandra är korrekt utformade. Är det oklart vad fullmaktshavaren har rätt göra med stöd av framtidsfullmakten löper ni risk att den inte godtas den dag som ni ska använda er av framtidsfullmakten. Att formulera en generell framtidsfullmakt är en delikat uppgift och det gäller att man har ”tungan rätt i mun” när man skriver framtidsfullmakten.

Vårt råd är därför att ni anlitar en jurist som upprättar er framtidsfullmakt. Ni kan då vara säkra på att ni får en korrekt utformad generell framtidsfullmakt som gör det möjligt för er att företräda varandra i framtiden. Har ni inte möjlighet att anlita en jurist får ni fundera på att skriva er generella framtidsfullmakt online eller använda er av en dokumentmall för generell framtidsfullmakt.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.6 / 5. Antal omdömen: 5

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter