Kan en fullmaktshavare vara vittne till en framtidsfullmakt?

4.6
(42)

Fråga:

Hej, jag ska skriva en framtidsfullmakt och är lite osäker på vem som ska bevittna fullmakten. Jag har inte så många personer att välja mellan och undrar därför a) om fullmakten måste vara bevittnad och b) om fullmakten måste vara bevittnad – kan den person som jag ska ge fullmakten till även vara ett av vittnena? /Lennart

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar

Hej Lennart!

En framtidsfullmakt måste vara bevittnad för att vara gällande och den person som ska vara fullmaktshavare kan inte vara vittne till framtidsfullmakten.

Kraven på framtidsfullmakter är i princip desamma som vid testamente. Enligt 4 § i lag om framtidsfullmakter måste en framtidsfullmakt vara skriftlig och som fullmaktsgivare måste du i två vittnens samtidiga närvaro skriva under fullmaktshandlingen eller intyga att du tidigare har skrivit under handlingen.

Kraven på de som bevittnar en framtidsfullmakt är i princip desamma som gäller vid bevittning av testamente. Det är t o m som så att lag (2017:310) om framtidsfullmakter hänvisar till ärvdabalkens regler och dess 10 kap 2 och 4 §§ vad avser kraven på testamentstvittnena. Vad avser fullmaktshavarens möjlighet att vara vittne framgår detta uttryckligen av 4 § 3 st lag om framtidsfullmakter att en fullmaktshavare inte får vara vittne.

Vi hoppas att vi besvarat dina frågor. Tveka inte att återkomma för det fall att du har ytterligare frågor eller funderingar.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.6 / 5. Antal omdömen: 42

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter