Fråga:
Hej, för flera år sedan skrev jag och min make ett äktenskapsförord där vi kom överens om att jag skulle få behålla vår bostadsrätt om vi skulle skilja oss. Nu verkar det som att skilsmässan närmar sig och min make vill inte längre kännas vid vår överenskommelse. Han påstår att det är han som har rätt till bostaden. Är inte min make skyldig att följa vårt äktenskapsförord och vår överenskommelse om att jag ska ha bostaden? Vi har båda skrivit under det och vi har dessutom registrerat det hos Skatteverket. / Jenny
Svar:
Hej Jenny.
I ett äktenskapsförord är det i princip endast möjligt för er att komma överens om vilka tillgångar som ska vara giftorättsgods respektive enskild egendom. Några andra överenskommelser är inte möjliga att göra i ett äktenskapsförord. Detta innebär att med största sannolikhet är er överenskommelse i äktenskapsförordet om att du ska få behålla er bostad inte giltig. Du kan därför inte åberopa äktenskapsförordet för att du ska behålla bostaden i stället för din make.
Avgörande för vem av er som får behålla bostaden är i stället vem som är ägare och vem av er som bäst behöver bostaden.
Det verkar som att ni själva har upprättat ert äktenskapsförord utan att anlita en familjerättsjurist och det är mycket möjligt att äktenskapsförordet innehåller fler felaktigheter än vad avser bestämmelsen om att du ska tilldelas bostaden. Vårt råd är därför att du anlitar en familjerättsjurist som granskar ert äktenskapsförord. Då får du klart besked om äktenskapsförordet överhuvudtaget är giltigt och, om så är fallet, vilka bestämmelser som eventuellt är ogiltiga och hur äktenskapsförordet då ska tolkas.
Med vänlig hälsning / Juridex.se