Fråga:
Hej, vi ska gifta oss och jag har en häst som jag absolut inte vill bli av med om vi skulle skilja oss. Jag har försökt att läsa på vad som gäller och om jag förstått rätt kan min blivande man komma att få ta över hästen vid en skilsmässa vilket jag tycker är mycket konstigt. Det är en häst och inte en bil eller ett hus. Vi har därför pratat om att skriva ett äktenskapsförord så att jag kan vara säker på att få behålla hästen om vi skulle skilja oss. Jag vill bara vara säker på att det är möjligt att göra så. / Anna
Svar:
Hej Anna.
Även om det kanske låter märkligt är det vid en bodelning, ur juridisk synvinkel, inte någon skillnad mellan en bil, ett hus och en häst – eller en möbel. De är samtliga olika former av tillgångar som enligt huvudregeln är giftorättsgods och därmed ska ingå i en bodelning om ni skulle skilja er eller om någon av er avlider.
Vid en bodelning ska en viss egendom i första hand tilldelas den person som äger egendomen. Är du ensam ägare till hästen kommer du att tilldelas hästen. Samtidigt ska din make kompenseras så att han tilldelas annan egendom motsvarande hästens värde. Är hästen värd 50 000 kronor har din make rätt till annan egendom motsvarande ett värde om 50 000 kronor.
Det är egentligen först när det inte finns annan egendom, och du inte har andra medel, för att kompensera din make som du riskerar att förlora hästen. I den situationen kan din make tilldelas hästen alternativt att du blir tvungen att sälja hästen så att det finns tillräckliga medel för att kunna verkställa bodelningen.
Det är fullt möjligt för er att skriva ett äktenskapsförord avseende din häst. På samma sätt som det är möjligt att skriva ett äktenskapsförord där en bil eller en båt görs till enskild egendom är det möjligt att skriva ett äktenskapsförord där din häst görs till enskild egendom. Se till att äktenskapsförordet blir korrekt utformat så att det gäller den dag som det ska tillämpas.
Vi har inte kunskap om din familjesituation men det är ett tips att du även upprättar ett testamente. Även vid arv behandlas en häst på samma sätt som till exempel en bil eller en möbel, det vill säga det är egendom vars värde ska delas mellan arvingarna. Vill du vara säker på att din häst hamnar hos en person som kan ge din häst den omvårdnad som du önskar kan du i ett testamente bestämma vem som ska ärva hästen. Då minimerar du dessutom risken för diskussioner rörande hästen mellan dina efterlevande.
Vi hoppas att vi har lyckats besvara din fråga. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp med att upprätta ert äktenskapsförord och eventuellt även ett testamente.
Med vänlig hälsning / Juridex.se