Fråga:
Vi har varit gifta i mer än 25 år och jag funderar på om vi ska skriva ett äktenskapsförord där vi gör alla tillgångar som ägs av min fru till enskild egendom men att mina tillgångar fortsätter att vara giftorättsgods. Jag har mycket mer i tillgångar än min fru och tanken är att skydda henne om jag skulle avlida. Jag har nämligen två barn från ett tidigare förhållande och är orolig för att min fru ”hamnar på bar backe om jag skulle avlida. / Ragnar
Svar:
Hej Ragnar.
Det är fullt möjligt för er att skriva ett äktenskapsförord där ni kommer överens om att endast din frus tillgångar ska vara enskild egendom. Det är en relativt vanlig åtgärd när man vill ”skydda” den andra maken från särkullbarnen.
När man endast gör ena makens tillgångar till enskild egendom måste man vara medveten om möjligheten att äktenskapsförordet senare kan jämkas. Det är emellertid något som sker endast i undantagsfall och i er situation finns det inte något som tyder på att det skulle bli aktuellt.
Vidare bör man även vara medveten om det förstärkta laglottsskyddet. Mycket enkelt förklarat innebär det att om du avlider först och du förutom äktenskapsförordet även har gett gåvor till din maka, och syftet med dina gåvor är att likställa med ett testamente, kan dina bröstarvingar kräva att gåvorna, eller dess värde, ska återbäras till dödsboet. Även det är emellertid en undantagsregel och det finns inte något i dina uppgifter som tyder på att det skulle kunna bli aktuellt i er situation.
Vill ni skapa ett bra skydd för din hustru bör ni även överväga att skriva ett testamente. Genom att kombinera ett äktenskapsförord med ett testamente kan ni skapa ett mycket bra skydd för din hustru samtidigt som det är möjligt för dig att ”säkra upp” så att särkullbarnen får ut hela sitt arv – även om det innebär att de får vänta till dess att ni båda har avlidit innan de får ut hela sitt arv.
Ni bör anlita en familjerättsjurist som mer noggrant går igenom er situation så att ni vidtar rätt åtgärder och att de juridiska dokument som ska upprättas blir korrekt utformade. Har du inte tillgång till en familjerättsjurist sedan tidigare är du välkommen att kontakta oss så bistår vi er gärna.
Med vänlig hälsning / Juridex.se