Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Överenskommelse i äktenskapsförord om att ena maken vid skilsmässa ska betala visst belopp till den andra maken

Fråga:

Hej. Jag och min man håller på att skriva äktenskapsförord och vi har kommit överens om att vi skiljer oss ska han betala mig 750.000 kronor som betalning för allt arbete som jag gjort i hemmet under alla år. Jag ville bara kontrollera så att vi kan komma överens om detta och om det är något som vi ska tänka när vi skriver in detta i äktenskapsförord. / M

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej M.

Det är inte möjligt för er att skriva en sådan bestämmelse i ett äktenskapsförord. Bestämmelsen skulle med största sannolikhet anses vara ogiltig om frågan skulle prövas av en domstol. Skulle din make vägra att betala beloppet skulle du, eller dina arvingar om du avlider före din make, därför inte kunna kräva in beloppet.

Ett äktenskapsförord kan i princip endast innehålla bestämmelser om vilket lands lag som ska tillämpas på era förmögenhetsförhållanden samt vilka tillgångar som ska vara giftorättsgods respektive enskild egendom. Skriver ni in andra bestämmelser är dessa ogiltiga.

Vi uppmärksamma er även på att det inte är möjligt att i ett äktenskapsförord ha särskilda bestämmelser för vad som sker vid just en skilsmässa. Er överenskommelse i äktenskapsförodet gäller såväl vid skilsmässa som om någon av er avlider.

Det är inte ovanligt att två makar kommer överens om att en av dem på något sätt ska kompenseras för att hen t ex har skött ”hemarbetet” under en lång tid. Det finns ett antal olika lösningar för att kompensera en make men den metod som ni har valt är inte möjlig. Vårt råd är att ni anlitar en familjerättsjurist som hjälper er att skapa en säker och hållbar lösning som innebär att du kompenseras på sätt som ni kommit överens om.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord