När börjar ett äktenskapsförord att gälla?

Vi är gifta sedan lite mer än två år och ska skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle egentligen ha skrivit ett äktenskapsförord redan när vi gifte oss men det blev aldrig av. Så vi är lite oroliga för att det är för sent att skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle vilja att äktenskapsförordet gällde från när vi gifte oss. Är det möjligt att göra, det vill säga när börjar ett äktenskapsförord att gälla? Kan det gälla från när vi gifte oss även om vi skriver det idag? /Marie

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar  

Hej Marie. Ett äktenskapsförord börjar att gälla den dag som det registreras i Äktenskapsregistret, vilket administreras av Skatteverket. Ett äktenskapsförord måste således skickas in till Skatteverket för att vara giltigt. Så länge ett äktenskapsförord ligger i byrålådan utan att ha registrerats är det inte giltigt.  

Det är inte för sent för er att skriva ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord kan skrivas såväl före som under äktenskapet. Ett äktenskapsförord som upprättas innan giftermålet  och som registreras inom en månad därefter gäller från dagen för giftermålet. Registreras äktenskapsförordet senare blir det gällande den dag som det registreras. 

Att äktenskapsförordet gäller först från den dag som det registreras förändrar oftast inte något för makarna. Ett äktenskapsförord är en överenskommelse mellan dig och din make där ni kommer överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Att egendomen blir enskild först idag istället för när ni gifte er har inte någon betydelse för hur egendomen ska fördelas om ni skiljer er, eller någon av er avlider.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord