Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

När börjar ett äktenskapsförord att gälla?

Vi är gifta sedan lite mer än två år och ska skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle egentligen ha skrivit ett äktenskapsförord redan när vi gifte oss men det blev aldrig av. Så vi är lite oroliga för att det är för sent att skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle vilja att äktenskapsförordet gällde från när vi gifte oss. Är det möjligt att göra, det vill säga när börjar ett äktenskapsförord att gälla? Kan det gälla från när vi gifte oss även om vi skriver det idag? /Marie

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar  

Hej Marie. Ett äktenskapsförord börjar att gälla den dag som det registreras i Äktenskapsregistret, vilket administreras av Skatteverket. Ett äktenskapsförord måste således skickas in till Skatteverket för att vara giltigt. Så länge ett äktenskapsförord ligger i byrålådan utan att ha registrerats är det inte giltigt.  

Det är inte för sent för er att skriva ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord kan skrivas såväl före som under äktenskapet. Ett äktenskapsförord som upprättas innan giftermålet  och som registreras inom en månad därefter gäller från dagen för giftermålet. Registreras äktenskapsförordet senare blir det gällande den dag som det registreras. 

Att äktenskapsförordet gäller först från den dag som det registreras förändrar oftast inte något för makarna. Ett äktenskapsförord är en överenskommelse mellan dig och din make där ni kommer överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Att egendomen blir enskild först idag istället för när ni gifte er har inte någon betydelse för hur egendomen ska fördelas om ni skiljer er, eller någon av er avlider. Avgörande är vad ni skriver i det äktenskapsförord som ni nu ska upprätta.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord