När börjar ett äktenskapsförord att gälla?

4.6
(46)

Vi är gifta sedan lite mer än två år och ska skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle egentligen ha skrivit ett äktenskapsförord redan när vi gifte oss men det blev aldrig av. Så vi är lite oroliga för att det är för sent att skriva ett äktenskapsförord. Vi skulle vilja att äktenskapsförordet gällde från när vi gifte oss. Är det möjligt att göra, det vill säga när börjar ett äktenskapsförord att gälla? Kan det gälla från när vi gifte oss även om vi skriver det idag? /Marie

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar  

Hej Marie. Ett äktenskapsförord börjar att gälla den dag som det registreras i Äktenskapsregistret, vilket administreras av Skatteverket. Ett äktenskapsförord måste således skickas in till Skatteverket för att vara giltigt. Så länge ett äktenskapsförord ligger i byrålådan utan att ha registrerats är det inte giltigt.  

Det är inte för sent för er att skriva ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord kan skrivas såväl före som under äktenskapet. Ett äktenskapsförord som upprättas innan giftermålet  och som registreras inom en månad därefter gäller från dagen för giftermålet. Registreras äktenskapsförordet senare blir det gällande den dag som det registreras. 

Att äktenskapsförordet gäller först från den dag som det registreras förändrar oftast inte något för makarna. Ett äktenskapsförord är en överenskommelse mellan dig och din make där ni kommer överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Att egendomen blir enskild först idag istället för när ni gifte er har inte någon betydelse för hur egendomen ska fördelas om ni skiljer er, eller någon av er avlider.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.6 / 5. Antal omdömen: 46

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord