Är det för sent att skriva äktenskapsförord när man gift sig?

4.8
(29)

Fråga:

Jag gifte mig för ett drygt år sedan med en yngre man, i något som väl närmast får betraktas som förblindad kärlek. Min ekonomiska situation är helt annorlunda jämfört med min makes. Jag har en mycket god ekonomi och vill man vara vänlig kan man beskriva min makes ekonomiska situation som i det närmaste obefintlig. Nu i efterhand, inser jag att jag borde varit mycket mer försiktig med min egen ekonomi och att vi skulle ha skrivit ett äktenskapsförord innan vi gifte oss. Kan vi skriva ett äktenskapsförord nu när vi redan är gifta eller är det för sent? Jag hörde från en bekant att man endast kan skriva ett äktenskapsförord inom en månad från det att man gift sig.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Det är inte för sent för er att skriva ett äktenskapsförord även om ni har gift er. Det är möjligt att skriva ett äktenskapsförord såväl före som under äktenskapet.

Det finns inte någon tidsfrist som anger att man måste skriva ett äktenskapsförord inom en månad från det att man gift sig. Det finns emellertid en regel som anger att om ett äktenskapsförord ingås före det att man gift sig, blir det gällande från dagen för giftermålet – om det registreras senast inom en månad från giftermålet. Ges äktenskapsförordet in senare än en månad efter giftermålet blir det gällande från den dag som det registreras.

Tänk på att ett äktenskapsförord är ett avtal mellan dig och din make. Ni måste därför vara överens om att ingå ett äktenskapsförord. Skulle din make inte vara intresserad av att ingå ett äktenskapsförord bör du anlita en jurist för att utreda vilka möjligheter du har att skydda din egendom och vilka åtgärder som du bör vidta.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.8 / 5. Antal omdömen: 29

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord