Kan man göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, jag driver en enskild firma och fick höra från en kompis att om jag skiljer mig, har min fru rätt till hälften av mitt företag. Är det verkligen rätt? Det är ju en enskild firma och inte ett aktiebolag. Om det är rätt som min kompis säger, finns det något som jag kan göra så att min fru inte har rätt till mitt företag? Kan jag skriva ett äktenskapsförord även om det endast är en enskild firma? Tack på förhand/Henrik

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Henrik.

Utgångspunkten är att din enskilda firma är giftorättsgods och att den därför ska ingå i en bodelning mellan dig och din hustru. Det bör poängteras att din hustru inte har rätt till hälften av din firma. Ni har båda rätt till hälften av den av er sammanlagda egendom som är giftorättsgods, varvid det är värdet på din enskilda firma som tas med i bodelningen. Därefter kan fördelningen mycket väl bli som så att du behåller din enskilda firma och att din fru erhåller annan egendom till motsvarande värde som din enskilda firma.

Vill du inte att din enskilda firma ska ingå i en bodelning måste ni skriva ett äktenskapsförord. Det går alldeles utmärkt att göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord.

Men det är inte något som du bör göra på egen hand. Äktenskapsförord som avser en enskild firma är komplicerade att formulera då du som privatperson och din enskilda firma ur juridisk synvinkel är ”samma person”. Det är därför mycket viktigt att det utformas på rätt sätt och det är inte möjligt att i ett äktenskapsförord endast skriva t ex att ”X:s enskilda firma” ska vara enskild egendom. Den typen av formuleringar uppfyller inte de krav på precisering som gäller för enskild egendom i ett äktenskapsförord.

Ska du skriva ett äktenskapsförord avseende din enskilda firma bör du anlita en jurist som upprättar äktenskapsförordet. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att din enskilda firma verkligen är enskild egendom om ni någon gång i framtiden skulle skilja er.

En liten brasklapp är att din fru måste vara överens med dig om att upprätta ett äktenskapsförord för att göra din enskilda firma till din enskilda egendom. Är hon inte intresserad av att ingå något äktenskapsförord kommer din enskilda firma att fortsätta vara giftorättsgods, och därmed ingå i en eventuell bodelning.  

Behöver du hjälp med att skriva ditt äktenskapsförord, eller finna andra lösningar för att skydda ditt företag, är du välkommen att kontakta oss så hjälper en av våra familjerättjurister dig.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord