Kan man göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Hej, jag driver en enskild firma och fick höra från en kompis att om jag skiljer mig, har min fru rätt till hälften av mitt företag. Är det verkligen rätt? Det är ju en enskild firma och inte ett aktiebolag. Om det är rätt som min kompis säger, finns det något som jag kan göra så att min fru inte har rätt till mitt företag? Kan jag skriva ett äktenskapsförord även om det endast är en enskild firma? Tack på förhand/Henrik

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Henrik. Utgångspunkten är att din enskilda firma är giftorättsgods och att den därför ska ingå i en bodelning mellan dig och din hustru. Det bör poängteras att din hustru inte har rätt till hälften av din firma. Ni har båda rätt till hälften av den av er sammanlagda egendom vilken är giftorättsgods, varvid det är värdet på din enskilda firma som tas med i bodelningen. Därefter kan fördelningen mycket väl bli som så att du behåller din enskilda firma och att din fru erhåller annan egendom till motsvarande värde som din enskilda firma.

Vill du inte att din enskilda firma ska ingå i en bodelning måste ni skriva ett äktenskapsförord. Det går alldeles utmärkt att göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Ska du skriva ett äktenskapsförord avseende din enskilda firma bör du anlita en jurist som upprättar äktenskapsförordet. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att din enskilda firma verkligen är enskild egendom om ni någon gång i framtiden skulle skilja er.

En liten brasklapp är att din fru måste vara överens med dig om att upprätta ett äktenskapsförord för att göra din enskilda firma till din enskilda egendom. Är hon inte intresserad av att ingå något äktenskapsförord kommer din enskilda firma att fortsätta vara giftorättsgods, och därmed ingå i en eventuell bodelning.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord