Kan man göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, jag driver en enskild firma och fick höra från en kompis att om jag skiljer mig, har min fru rätt till hälften av mitt företag. Är det verkligen rätt? Det är ju en enskild firma och inte ett aktiebolag. Om det är rätt som min kompis säger, finns det något som jag kan göra så att min fru inte har rätt till mitt företag? Kan jag skriva ett äktenskapsförord även om det endast är en enskild firma? Tack på förhand/Henrik

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Henrik. Utgångspunkten är att din enskilda firma är giftorättsgods och att den därför ska ingå i en bodelning mellan dig och din hustru. Det bör poängteras att din hustru inte har rätt till hälften av din firma. Ni har båda rätt till hälften av den av er sammanlagda egendom vilken är giftorättsgods, varvid det är värdet på din enskilda firma som tas med i bodelningen. Därefter kan fördelningen mycket väl bli som så att du behåller din enskilda firma och att din fru erhåller annan egendom till motsvarande värde som din enskilda firma.

Vill du inte att din enskilda firma ska ingå i en bodelning måste ni skriva ett äktenskapsförord. Det går alldeles utmärkt att göra en enskild firma till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Ska du skriva ett äktenskapsförord avseende din enskilda firma bör du anlita en jurist som upprättar äktenskapsförordet. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att din enskilda firma verkligen är enskild egendom om ni någon gång i framtiden skulle skilja er.

En liten brasklapp är att din fru måste vara överens med dig om att upprätta ett äktenskapsförord för att göra din enskilda firma till din enskilda egendom. Är hon inte intresserad av att ingå något äktenskapsförord kommer din enskilda firma att fortsätta vara giftorättsgods, och därmed ingå i en eventuell bodelning.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord