Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Måste båda makarna underteckna ett äktenskapsförord?

Fråga

Vi har varit gifta i mer än tio år och har både hus och barn. Relationen är kanske inte på topp och jag är rädd för att vi en dag kommer att skilja oss. Vi har inte skrivit något äktenskapsförord men vi har tidigare pratat om att skriva ett sådant eftersom jag äger ett eget företag som jag vill behålla om vi skulle skiljas. Men min fru har hela tiden hittat olika skäl till att inte skriva ett äktenskapsförord. Min fråga är därför om vi båda måste skriva på äktenskapsförordet? Det är mitt företag och jag har själv byggt upp det, kan jag då inte  själv skriva under ett äktenskapsförord som gör att jag får behålla företaget om vi skulle skilja oss? Eller finns det något annat sätt för att skydda företaget vid en skilsmässa? / Rickard

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar

Hej Rickard och tack för din fråga.

Utgångspunkten i ett äktenskap är att all egendom som någon av makarna äger, eller makarna äger gemensamt, är giftorättsgods. Skiljer makarna sig är de skyldiga att genomföra en bodelning. Vid bodelningen ska nettovärdet av den egendom som är giftorättsgods delas lika mellan makarna. De tillgångar som är enskild egendom ingår inte i bodelningen.

Det enda sättet för makar att omvandla giftorättsgods till enskild egendom är genom att skriva ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makarna om vilken egendom som ska vara giftorättsgods respektive enskild egendom. Ett äktenskapsförord måste enligt äktenskapsbalken vara:

  •  upprättat i skrift
  • vara daterat, och
  • vara undertecknat av båda makarna.

Äktenskapsförordet måste dessutom registreras för att vara gällande.

Det är därför inte möjligt för dig att ensam skriva ett äktenskapsförord. Du och din hustru måste vara överens om såväl att ingå ett äktenskapsförord som den överenskommelse som äktenskapsförordet ska innehålla. Lyckas ni inte enas kan du inte skriva ett äktenskapsförord. Det finns inte heller några legala möjligheter för dig att “tvinga” din hustru att ingå ett äktenskapsförord.

Det är inte möjligt för dig att göra ditt företag till enskild egendom på annat sätt än genom äktenskapsförord. Däremot kan det finnas andra lösningar som innebär att du kan skydda ditt företag, eller i vart fall minimera de ekonomiska konsekvenserna för din del om du och din hustru i framtiden skulle skilja er. Vilka dessa lösningar är beror helt och hållet på din personliga situation, som t ex företagsform, typ av verksamhet, eventuella andra delägare och din privatekonomi. En erfaren jurist som är specialiserad på ekonomisk familjerätt i förening med affärsjuridik kan sannolikt finna en eller ett par intressanta lösningar för din del.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Relevanta lagrum: Äktenskapsbalken 7 kap 3 §, 10 kap 1 §

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord